Dan braka i obitelji obilježen je u petak, 14.02.2020. u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici za vjernike Dubrovačkog dekanata 2.

Na početku slavlja okupljene obitelji, svećenike i oca biskupa pozdravio je župnik don Ivica Pervan koji je i dekan Dubrovačkog dekanata 2.


Na početku je mr.spec. kliničke psihologije Silvia Sokal-Gojavić voditeljica Obiteljskog savjetovališta naše biskupije održala predavnje pod naslovom Uloga djedova i baka u životu obitelji. Prezentirala je rezultate istraživanja dostupnih u stručnoj literaturi kao i svoja iskustvima u radu. Predavanje je počekla s pitanjem koliko je život u zajednici gdje žive tri generacije dobar ili nije. Istakla je da je sve manje takvih obitelji. Osvrnula se na promjene u strukturi obitelji i probleme u komunikaciji. Za kvalitetan razvoj djeteta utječu kvalitetni obiteljski odnosi i podrška koju dijete dobiva od uže i šire obitelji. Istakla je izazove s kojima se susreću i samohrani roditelji te izuzetno važnu ulogu baka i djedova u takvim obiteljskim odnosima. Zapitala se učimo li svoje uloge u životu, kako ulogu roditelja tako i ulogu baka i djedova. Neki bake i djedovi shvate pogreške koju su radili s djecom pa ispravljaju sa svojim unucima. Često ta nova uloga je pozitivno iskustvo i odnos između baka, djedova i unuka su opušteni i pozitivno utječu na sve. Istakla je biološka ograničenja baka i djedova primjerice kada su stari, nemoćni i bolesni. Naglasila je da djecu odgajaju roditelji i da se dogodi da bake i djedovi ponekad zaborave svoju ulogu i to je razlog čestih sukoba unutar obitelji. Ali zato je važna komunikacija i potrebno je dobro izkomunicirati želje i očekivanja u…

  • Dan braka i obitelji u Župi Presvetog Spasitelja

Kao i svake godine, u utorak, 03.02. na Svetog Vlaha u šest ura uz zvonjavu crkvenih zvona i trombunjere, hodočasnici iz Mokošice i Petrova Sela okupili su se u župnoj crkvi Presvetog Spasitelja u Mokošici. Nakon grličanja i blagoslova župnika don Ivice Pervana spustili su se starim uličicama prema moru. Zajedno s barjaktarom Župe sv. Obitelji iz Nove Mokošice barkama su krenuli prema Sustjepanu.

Ova ranojutarnja tradicija odlaska na Fest njeguje se u cijeloj Rijeci dubrovačkoj. Hodočasnici s barjaktarima i trombunjerima u Sustjepanu ispred crkve sv. Stijepana čekuju hodočasnike koji dolaze barkama iz Mokošice i Nove Mokošice tako i pješice iz Župe Velike Gospe iz Rožata. Nakon što se okupe i ostali hodočasnoici iz Rjeke dubrovačke, zajedno kreću prema Gradu na Festu sv. Vlaha. Cijelim putem prema Gradu prključuju im se hodočasnici i barjaktari iz Batahovine, Kantafiga, Gruža, Boninova.

Hodočasnici su sudjelovali na središnjem pontifikalnom euharistijskom slavlju ispred katedrale koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić uz koncelebraciju još devet biskupa i sedamdesetak svećenika brojnih redovnica i redovnika, hodočasnika iz drugih žuba Dubrovačke biskupije i cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Popodne u 15:30 naši barjaktari poklonili su se Prvostolnici, Biskupskoj palači,  prisutnim biskupima i ovogodišnjim festanjulima kapetanu Ivici Đurđeviću - Tomašu i obrtniku Ivici Vrliću. Svi su pokazli vještine povijanja barjaka. Svim hodočasnicima i barjaktarima zahvalio se don Marin Lučić, katedralni župnik koji je prigodnim riječima obratio svom prethodniku don Stanku Lasiću. Don Stanko Lasić se svima zahvalio i izrazio nadu u svoje ozdravljenje da će dogodine moći ponovno voditi ovaj dio proslave našeg Parca. Svi mi znamo koliko don Stanko na svoj osebujan i autentičan način vodi ovaj dio proslave. Svo vrijeme povijanja barjaka Limena glazba Zaton i Limena glazba Komolac pod ravnanjem prof. Tonija Kursara zajednički su izvele prigodne skladbe.
 

001zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg

002zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg

 

012zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg

 

  • Hodočašće na sv.Vlaha 2020.

Pastirski pohod dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinić župi Presvetoga Spasitelja u Mokošici od 23. do 25. veljače 2018. godine bio je ujedno i posljednji kanonski pohod jednoj župi u prvom ciklusu kanonskih obilazaka župa Dubrovačke biskupije koji su započeli u ožujku 2013. godine pohodom župi sv. Nikole u Cavtatu. Od tada je dubrovački biskup svake pastoralne godine obilazio župe jednog dekanta počevši od župa Konavoskog dekanata, zatim Korčulanskog, Pelješkog, Stonskog pa do župa dekanata Dubrovnik 1 i Dubrovnik 2, te tako više dana boravio u svakoj od 61 župe, upoznavao se s oblicima župnog pastorala, susretao se s vjernicima, s njima razgovarao, molio, upućivao im poruke ohrabrenja i poticao ih na kvalitetniji kršćanski život prožet ljubavlju prema Bogu i bližnjemu.

vizitacija (127)

Biskupov pastirski pohod župi u Mokošici počeo je u petak, 23. veljače dočekom biskupa ispred župne crkve. Dočekao je ga veliki broj vjernika, premda je vrijeme bilo nestabilno, kišovito. Nakon što je župljanin Miho (Mićo) Jozović pozdravio biskupa izvijanjem župnog barjaka, biskup je pristupio svim prisutnima i sa svima se rukovao, a potom su svi ušli u crkvu gdje su se pomolili i zamolili da ih Božja pomoć prati u ovom važnom događaju za župu. Poslije molitve i blagoslova biskup je u pratnji župnika don Ivice Pervana, koji je dekan dekanata Dubrovnik 2 kojem pripada ova župa ali i kanonik Stolnog kaptola, obišao mjesno groblje i pomolio se za one koji su tu pokopani. U pratnji gospođe Neđe Raguž biskup i župnik su pošli na grob hrvatskog branitelja pok. Željka Raguža i pomolili se za pokoj njegove duše, ali i za sve poginule hrvatske branitelje. Također su se posebno zaustavili na grobu pokojnog svećenika don Stijepa Kusijanovića, pomolili se za pokoj njegove duše, ali i za sve pokojne svećenike, redovnike i redovnice koje su pastoralno djelovali u ovoj župi.

Istoga dana biskup je obišao djecu i odgojiteljice u tri prostora dječjeg vrtića "Pčelica" koji se nalaze u Mokošici. Djeca su biskupu pjevala dječje, ali religiozne pjesme, on je njima darovao knjige, slikovnice s biblijskom tematikom, bombone, a i oni su njemu uručili poklon.

Biskup Uzinić je tijekom svog pohoda obišao više obitelji u ovoj župi, susreo se s njihovim mlađim i starijim članovima, kao i onim s posebnim potrebama, te bolesnima. Zanimljiv susret bio je sa staricom koja nikada nije išla u školu, ali je sama naučila čitati i pisati te je Novi zavjet pročitala dvanaest puta.

Biskup je posjetio i dom za starije i bolesne osobe „Termoterapiju“ gdje ga je dočekala v.d. ravnateljica Vesna Babarović s glavnom sestrom. Nakon što je obišao sve sobe u kojima se nalaze nepokretni ili slabo pokretni štićenici, biskup je ostao na objedu s onim štićenicima koji su bolje pokretni i koji dolaze u njihovu blagovaonicu na obroke.

Sa župnikom je biskup molio časoslov, vjernicima je bio na raspolaganju za ispovijed, te je u petak predvodio pučku pobožnost križnoga…

  • Kanonska vizitacija 2018.
Kanonska vizitacija 2018.

Dana 9. Veljače 2018. godine. Članovi Odbora župnog Caritasa župe Presvetoga Spasitelja posjetili su prostore Biskupijskog Caritasa Dubrovačke biskupije. Sedam stalnih članova Odbora župnog Caritasa u petak u poslijepodnevnim satima dobilo je uvid u način rada i poslovanja Biskupijskog Caritasa Dubrovačke biskupije.
Naš, župni Caritas, dočekali su svi zaposlenici Biskupijskog Caritasa, sa Sanjom Šanje na čelu, ravnateljicom Biskupijskog Caritasa, koja je naše članove Odbora provela kroz prostore i objasnila im način djelovanja Biskupijskog Caritasa. Ravnateljica je istaknula kako su župni odbori Caritasa velika pomoć Biskupijskom Caritasu jer oni imaju uvid stanja na terenu, što je njima, kao zaposlenicima Biskupijskog Caritasa problem. Članovi svih župnih Odbora za Caritas poznaju situaciju svojih župa, znaju koje su obitelji ili osobe u potrebi, znaju kome je što potrebno i time olakšavaju posao Biskupijskog Caritasa.
Ovom prilikom ravnateljica je zamolila članove našeg župnog Odbora, objasnivši im na koji način će im biti najkorisniji, kako i kamo da usmjere svoje djelovanje. Ravnateljica je, jednako tako, potakla i pozvala na sudjelovanje u pojedinim akcijama i prikupljanjima koje organizira Biskupijski Caritas tijekom godine.

Ovom susretu je nazočio i župnik župe Presvetoga Spasitelja, don Ivica Pervan, koji je jedan od članova Odbora župnoga Caritasa župe Svetoga Spasitelja. On je ovdje istaknuo da se nada dobroj suradnji i koordinaciji Biskupijskog i župnog odbora za Caritas.

Susret je završio u opuštenoj atmosferi uz kavu, čaj i kolače.

  • Posjet župnog Odbora za Caritas Biskupijskom Caritasu Dubrovačke biskupije
Posjet župnog Odbora za Caritas Biskupijskom Caritasu Dubrovačke biskupije