Hodočašće na sv.Vlaha 2020.

Kao i svake godine, u utorak, 03.02. na Svetog Vlaha u šest ura uz zvonjavu crkvenih zvona i trombunjere, hodočasnici iz Mokošice i Petrova Sela okupili su se u župnoj crkvi Presvetog Spasitelja u Mokošici. Nakon grličanja i blagoslova župnika don Ivice Pervana spustili su se starim uličicama prema moru. Zajedno s barjaktarom Župe sv. Obitelji iz Nove Mokošice barkama su krenuli prema Sustjepanu.

Ova ranojutarnja tradicija odlaska na Fest njeguje se u cijeloj Rijeci dubrovačkoj. Hodočasnici s barjaktarima i trombunjerima u Sustjepanu ispred crkve sv. Stijepana čekuju hodočasnike koji dolaze barkama iz Mokošice i Nove Mokošice tako i pješice iz Župe Velike Gospe iz Rožata. Nakon što se okupe i ostali hodočasnoici iz Rjeke dubrovačke, zajedno kreću prema Gradu na Festu sv. Vlaha. Cijelim putem prema Gradu prključuju im se hodočasnici i barjaktari iz Batahovine, Kantafiga, Gruža, Boninova.

Hodočasnici su sudjelovali na središnjem pontifikalnom euharistijskom slavlju ispred katedrale koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić uz koncelebraciju još devet biskupa i sedamdesetak svećenika brojnih redovnica i redovnika, hodočasnika iz drugih žuba Dubrovačke biskupije i cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Popodne u 15:30 naši barjaktari poklonili su se Prvostolnici, Biskupskoj palači,  prisutnim biskupima i ovogodišnjim festanjulima kapetanu Ivici Đurđeviću - Tomašu i obrtniku Ivici Vrliću. Svi su pokazli vještine povijanja barjaka. Svim hodočasnicima i barjaktarima zahvalio se don Marin Lučić, katedralni župnik koji je prigodnim riječima obratio svom prethodniku don Stanku Lasiću. Don Stanko Lasić se svima zahvalio i izrazio nadu u svoje ozdravljenje da će dogodine moći ponovno voditi ovaj dio proslave našeg Parca. Svi mi znamo koliko don Stanko na svoj osebujan i autentičan način vodi ovaj dio proslave. Svo vrijeme povijanja barjaka Limena glazba Zaton i Limena glazba Komolac pod ravnanjem prof. Tonija Kursara zajednički su izvele prigodne skladbe.
 

001zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg

002zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg

 

012zupa-presvetog-spasitelja-mokosica.jpg