Dan braka i obitelji u Župi Presvetog Spasitelja

 

Dan braka i obitelji obilježen je u petak, 14.02.2020. u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici za vjernike Dubrovačkog dekanata 2.

Na početku slavlja okupljene obitelji, svećenike i oca biskupa pozdravio je župnik don Ivica Pervan koji je i dekan Dubrovačkog dekanata 2.


Na početku je mr.spec. kliničke psihologije Silvia Sokal-Gojavić voditeljica Obiteljskog savjetovališta naše biskupije održala predavnje pod naslovom Uloga djedova i baka u životu obitelji. Prezentirala je rezultate istraživanja dostupnih u stručnoj literaturi kao i svoja iskustvima u radu. Predavanje je počekla s pitanjem koliko je život u zajednici gdje žive tri generacije dobar ili nije. Istakla je da je sve manje takvih obitelji. Osvrnula se na promjene u strukturi obitelji i probleme u komunikaciji. Za kvalitetan razvoj djeteta utječu kvalitetni obiteljski odnosi i podrška koju dijete dobiva od uže i šire obitelji. Istakla je izazove s kojima se susreću i samohrani roditelji te izuzetno važnu ulogu baka i djedova u takvim obiteljskim odnosima. Zapitala se učimo li svoje uloge u životu, kako ulogu roditelja tako i ulogu baka i djedova. Neki bake i djedovi shvate pogreške koju su radili s djecom pa ispravljaju sa svojim unucima. Često ta nova uloga je pozitivno iskustvo i odnos između baka, djedova i unuka su opušteni i pozitivno utječu na sve. Istakla je biološka ograničenja baka i djedova primjerice kada su stari, nemoćni i bolesni. Naglasila je da djecu odgajaju roditelji i da se dogodi da bake i djedovi ponekad zaborave svoju ulogu i to je razlog čestih sukoba unutar obitelji. Ali zato je važna komunikacija i potrebno je dobro izkomunicirati želje i očekivanja u obitelji. Podjelila je neka iskustva iz svoje stručne prakse među kojima je istakla pojavu nepažljivog reagiranja, pred djetetom umanjivanja vrijednost drugog roditelja do ponižavanja. 

Prezentirala je rezultate psihosocioloških istraživanja i opisala različite tipove baka i djedova u današnjem društvu. Istakla je ulogu baka i djedova kao svjedoke vjere u obitelji i formiranju mlade osobe. Osvrnula se i na odnos djece i unučadi prema bolesnim roditeljima i utjecaj takve životne situacije na formiranje djeteta i njegove osobnosti i empatije i poručila da dinamiku u obitelji koju mi roditelji stvaramo djeca upijaju.


Miho Bošković je svjedočio o svom iskustvu vjere i barčnog života te kao član Vjeća za život i obitelj predstavio njegov rad. Posvjedočio je kako mu je iskustvo vjere i molitve najviše prenijela baka. To nije prenosila agresivno, nego nenapadno i mudro.


Nakon predavanja i svjedočanstva vjernici su imali priliku za ispovijed te nakon toga slijedilo misno slavlje koje je predvodio biskup Mate Uzinić.


Na početku mise biskup Mate Uzinić je pozdravio sve nazočne. Istaknuo je kako treba unapređivati pastoral braka i obitelji i obogatiti ga na razini župa i cijele Dubrovačke biskupije. Pozdravio je voditelja Vijeća za život i obitelj don Marinka Šljivića, župnika Župe Svete obitelji iz Nove Mokošice Posebno je pozdravio slavljenike Ivana i Maru Kolobarić iz Župe Velike Gospe iz Rožata koji su taj dan slavili 60. godina braka. Vjenčali su se davnog 14.02.1960. godine.


Biskup se u propovjedi osvrnuo na evanđelje koje govori o ozdravljenju gluhog mucavca. Isus ga je ozdravio i osposobio za komunikaciju. Komunikacija je od iznimne važnosti u obiteljskim odnosima. Osvrnuo se na jedno predavanje pokojnog velečasnog Krunoslava Pačalata iz Varaždina i istaknuo nekoliko poruka. Komunikacija osjećaja čini brak stabilniji, a obiteljsku zajednicu čvršću. Potrebno je aktivno komunicirati tj. biti duhovno prisutan i slušati. Potrebno je postavljati iskrena pitanja jer tim pokazujemo da nam je stalo do mišljenja supružnika. Ne pozivati se na ono što su nam drugi rekli, ne pozivati se na mamino mišljenje jer mame znaju imati i negativno mišljenje o bračnim partnerima svoje djece. Moramo misliti i na govor tjela (gesta, mimika). Istaknuo je važnu sposobnost opraštanja i ne kritiziranja te kako se treba čuvati riječi s prenesenim značanjem. Naglasio je kako dobro komuniciranje poštuje osjećaje i ne ismijava drugog. Važno je pohvaliti, važna je nježnost, ohrabrenje, komplimenti, razumjevanje, zagrljaji, i ono svakodnevno, lijepa poruka na mobitelu koja nije vezana za svakodnevni život. To je znak da nam je stalo i tako možemo lakše prolaziti kroz poteškoće.
Komunikacija između muža i žene je i obiteljski molitveni odnos s Bogom. Obitelj koja zajedno moli ostaje zajedno. Važno je prenošenje vjere na djecu, svjedočenje vjere, ne samo propovjedanje. Punci, punice, svekri i svekrve trebaju znati komunicirati s mladima, ne tražiti kopiju sebe. U propovijedi se biskup osvrnuo na međugeneracijsku solidarnost i zapiato se što mi trebamo učiniti za naše roditelje, djedove i bake kada su nemoćni. Naglasio je koliko im je važan razgovor i kako im trebamo doći i posjetiti ih da ne budu sami, da se ne osjećaju zaboravljeni.

Nakon ove nadahbute propovjedi svi bračni parovi su obnovili svoje bračne zavjete. Za vrijeme misnog slavlja pjevao je Župni zbor mladih iz Mokošice. Nakon mise vjernici su se družili u župnoj dvorani uz bogatu trpezu koju su priredili vrijedni Mokošani.

Dan braka i obitelji 9

Dan braka i obitelji 2

Dan braka i obitelji 1

Dan braka i obitelji 7

Dan braka i obitelji 4

Dan braka i obitelji 10

Dan braka i obitelji 15

Dan braka i obitelji 13

Dan braka i obitelji 14

Dan braka i obitelji 18

Dan braka i obitelji 17

Dan braka i obitelji 16

Dan braka i obitelji 23